28.listopad 2020.

Natječajem za društveno poduzetništvo Europskog socijalnog fonda do više od milijun i sto tisuća kuna bespovratnih sredstava

Za početak, što je zapravo „društveno poduzetništvo“? Relativno novi pojam u našim poslovnim krugovima označava društveno odgovornog poduzetnika koji prilikom poslovanja vodi računa o lokalnoj zajednici na način da provodi razne edukacije o ovakvoj vrsti poslovanja, umrežava ostale dionike – u ovom slučaju turističke dionike poput malih OPG-ova, seljačkih domaćinstava, ruralnih kuća za odmor, lokalnih atrakcija s avanturističkim aktivnostima iz vlastite ponude kao što su rafting, ronjenje, gastro – vinske ture, 4×4 safari ture i sl. Jedno od obilježja društvenog poduzetnika je svakako i reinvestiranje najmanje 75% godišnje dobiti, odnosno višak prihoda u jačanje poslovanja.

Upravo tom logikom vodili smo se i mi te smo prijavom na poziv za „Jačanje društvenog poduzetništva – faza I.“, 1.10.2020. ostvarili potporu i započeli provedbu projekta pod nazivom „Održivi turizam kroz društveno poduzetništvo“. Uz nadzor Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike projekt se provodi uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Ukupna vrijednost de minimis potpore iznosi 1.117.518,39kn financiranih iz Europskog socijalnog fonda. Iznos EU sufinanciranja je 85% odnosno 949.890,63kn, dok RH sudjeluje s 15% odnosno 167.627,76kn. Razdoblje provedbe projekta 19 mjeseci odnosno do 1.5.2022.

Za potrebe projekta zaposlili smo 6 osoba koje će tokom 19 mjeseci raditi na provedbi aktivnosti odnosno ostvarenju glavnih ciljeva projekta od kojih kao najvažnije možemo izdvojiti edukacije o društvenom poduzetništvu, održivom turizmu, razvoju svijesti o zaštiti prirode i njezine bioraznolikosti za nezaposlene osobe koje čine jedan dio ciljne skupine. Drugi dio ciljne skupine su upravo zaposlenici agencije čijim se jačanjem kapaciteta za obavljanje društveno – poduzetničkih aktivnosti u turizmu otvara mogućnost još snažnijeg uključivanja lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vinarija, ugostitelja, pružatelja usluga smještaja i slično. Mnogi nezaposleni u ruralnim sredinama Karlovačke i Zagrebačke županije mogu u službu vlastitog samozapošljavanja staviti neiskorištene kapacitete kojima raspolažu (poljoprivredna zemlja i strojevi, smještajni kapaciteti i ostale usluge).

Nositelj projekta Croatia Open Land Tous DMC, destinacijska menadžment kompanija koja ulazi u sedmu godinu uspješnog poslovanja na području Karlovačke županije, središnje Hrvatske, ali i šire. Sami osmišljavamo, kreiramo, prodajemo i izvađamo složene turističke paket aranžmane koristeći lokalne resurse; od prirodnih resursa, domaćih OPG-ova, obiteljskih i hotelskih smještaja, ruralnih kuća za odmor, restorana, posjeta gradskim atrakcijama poput muzeja, galerija, spomenika koje kombiniramo s vlastitim aktivnostima kao što su rafting, Discovery ronjenje, trekking, 4×4 safari vožnje, vinske ture, organizacija različitih team building radionica i evenata, foto safari i foto lov ponuda u trajanju od jednog ili više dana.

Poslovanje naše agencije temelji se u skladu s prirodom i individualnom pristupu prema svakom gostu, svakom upitu prosvjećujemo se u potpunosti te u suradnji s gostom dolazimo do konačne ponude na obostrano zadovoljstvo. U svim turama naglašavamo koliko je važno misliti i paziti na prirodu, kako živjeti u skladu s njom, kako poštovati i njegovati prirodni eko sustav.
Upravo zato logičan je i odabir partnera na projektu; Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis koja je već dugi niz godina vodeća organizacija za ruralni razvoj u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji. Veleučilište u Karlovcu kao visokoškolska ustanova koja je samo u prošloj godini ostvarila 6 bespovratnih potpora iz EU i nacionalnih sredstava. Treći partner na projektu, Općina Kamanje konstantno kroz EU fondove ulaže u modernizaciju infrastrukture svoje općine.

Društvenim poduzetništvom vraća se život u ruralna područja

Iz svega navedenog zaključujemo da ovaj projekt direktno pridonosi obogaćivanju lokalne turističke ponude, a time i zaustavljanju tranzitnih gostiju, povećanju broja noćenja u Karlovačkoj županiji na vikend noćenja ili višednevne paket aranžmane umjesto dosadašnjih jednodnevnih izleta. Zajedničkim snagama u vidu edukacija, osvještavanja javnosti i lokalne zajednice, umrežavanjem s ostalim turističkim dionicima možemo postići upravo to, što i jest glavna poanta društvenog poduzetništva. Razvojem turizma u ruralnim prostorima potiče se zadržavanje lokalnog stanovništva, očuvanje ruralnog načina života, tradicije i običaja, ali i unapređenje kvalitete poljoprivredne proizvodnje i življenja u cjelini.

Tokom provedbe projekta održat ćemo brojne radionice i javne tribine na temu društvenog poduzetništva u turizmu na kojima će moći sudjelovati svi zainteresirani. O točnim terminima i temama pisat ćemo naknadno.