Secret paths of Croatia – 7 dana

Ponuda: 7-dnevno putovanje tajnim stazama hrvatskih šuma i planina za vlasnike 4×4 terenaca. Blato i izazovni teren su zajamčeni!

Opis ponude:

Naše putovanje terencima kreće Kupom uz Slovensku granicu sve do rijeke Gline, granice s Bosnom i prostorima bivše Vojne krajine. Po zapuštenim i zaraslim, često neprohodnim puteljcima dolazimo do srednjovjekovnog grada Ribnika, a prelaskom rijeke Dobre dolazimo do Novigrada i Dubovca.

Posjetit ćemo i ušće Korane i Mrežnice odakle nas put vodi do muzeja Domovinskog rata, u povijesti nazivano i predziđe kršćanstva. Posjećujemo i slabo naseljena područja i ruševine starih gradova Sjeničaka, Klokoča, Krstinje i Perne, te ruševine Pavlinskog samostana na Petrovcu – vrhu Petrove Gore u čijoj je blizini i ˝Kraljev grob˝. Ali tu nije kraj avanture.

Nakon zelenog mora Petrove gore, pogled nas vodi do blistavih slapova sela Rastoka. Jedinstveno selo poznato po svojim mlinovima na ušću Korane i Slunjčice. Mještani se, osim njihovim svakodnevnim aktivnostima, bave i proizvodnjom jakog alkoholnog pića poznatog kao Rakija. Ova se tradicija prenosi s generacije na generaciju i na taj način svake godine postaje sve bolja.

Dok nastavljamo naš put iz magle se izdižu Plitvička jezera, najpoznatiji hrvatski nacionalni park, praznik za oči i dušu. Domaći dimljeni kravlji ili ovčji sir može se iskusiti samo na vrhu Plješevice, vidikovcu koji se nalazi na granici s Bosnom i mjestom još jedne napuštene vojne baze.

Postoji mnogo legendi o bitci na Krbavskom polju. Gotovo da možemo vizualizirati svu silu oružja i oklopa u golemom polju, što je ujedno odgovor na pitanje moći hrvatskih ratnika koji su porazili 10.000 turskih konjanika predvođenih bosanskim Sandžak Had Jakub Pašom. To je dovelo do oslobađanja svih ljudi koji su bili zarobljeni osmanskom devastacijom nad Koruškom i Štajerskom.

U Lovincu, blizu prvih Velebitskih obronaka, nakon zaustavljanja u napuštenom selu kamenih kuća čiji izgled podsjeća na ogromne amfiteatre, penjući se planinskom neravanom zemljanom cestom nismo ni svjesni da možemo vidjeti predivno Jadransko more. Ako nas vrijeme posluži i raskidaju se tmurni oblaci, s te visine pogled puca prema Jadranu.

Kroz stoljeća, osvajači su željeli taj pogled i zato su izgradili cestu. Sagrađena početkom 19. stoljeća, postala je jedna od prvih veza tog dijela Like sa Dalmacijom. Uz cestu na okolnim vrhovima i dalje stoje bunkeri kao dokaz da su tu bili stražari koji su branili nedavna osvajanja neprijatelja s istoka. Oni stoje kao tihi svjedoci najnovije generacije hrvatskih ratnika, pobjednika u obrani svjetovnog sna o slobodi i neovisnosti.

Uz Tulove Grede, kroz Libinje, možemo naići na stado divljih konja, čiji su preci bili jedini način prijevoza preko ovog hrapavog terena tijekom Domovinskog rata, i dalje slobodno i nesmetano lutaju. Spuštanjem do Jadranske magistrale nalazimo na kanjon Mala i Velika Paklenica, odredište planinara iz cijelog svijeta. Ovdje možemo prikupiti zalihe domaćih proizvoda poput voća, sira, pršuta, domaćeg vina, rakije i neizbježnu Lozu. Loza je proizvod ostataka zrelog grožđa nakon žetve koja je destilirana i pretvorena u Rakiju.

Vjetarna cesta u podnožju obalnog grada Karlobaga vodi nas do stare Karolinske ceste sagrađene za vrijeme vladavine Karla III u prvoj polovici 18. stoljeća. Ta cesta vodi natrag u pustoš Srednjeg Velebita. U blizini su Baške Oštarije, stara austrougarska cesta koja svojim kamenim zidovima i stalnim zakretanjem postavlja pitanje je li stvorena rukama mirnih graditelja ili je to bilo rezbarenje ratnih zarobljenika pod budnim satom stražara?

Zupčasti vrhovi Kize i Bačića Kuk još uvijek ne daju odgovore. Samo tamo u Crnoj Dulbi, gdje nas mirisi starih panjeva i četinjača podsjećaju da ostavljamo mediteransku klimu, možemo razmišljati je li neki rimski general poslao svoje legije kako bi prekinuo put prema nekim blagim krajevima. Kugina kuća pruža nam utočište na putu prema Klepinoj Dulibi, prašumi gdje stabla ostaju tamo gdje i padnu. Samo pjesma ptica uznemiruje tišinu šume, a povremeni zvuk lomljenja grana ukazuje na prisutnost medvjeda ili divljih svinja.

Prolazeći pod Kozjakom preko Begovače otkriva se dolina Mali Lom kao promatrač još veće doline – Veliki Lom. Dolina je zarobljena između vrhova Rajinca i Hajdučki Kukovi.
Još jedna koliba, sklonište u Velikom Lomu i kamenoj štali u blizini, podsjećaju  na vrijeme kada je drvo bilo prevažano konjima, a roba je morala biti sigurna od napada medvjeda i vukova. Ovdje se nalazimo u igri divokoza, s oštrim vapajem gavrana koji priznaje da je sve pažljivo promatrao.

Ovdje nema signala za mobitele, ništa da vas odvraća od pogleda i povijesti tog udaljenog mjesta. Čak je i stijena ovdje hrana, hrana za dušu.

Vijugava šumska cesta neposredno prije prijelaza na Premužićevu stazu na Vukušić Snježnici, vodi nas na mjesto vječnog leda i snijega i nam daje izgovor da se zaustavimo i ohladimo pivo.

Vrijedan inženjer Ante Premužić, entuzijast i vizionar, sagradio je stazu u samo četiri godine, počevši od 1930. godine, čime je omogućio pristup divljim i najljepšim dijelovima Velebita do tada poznati samo malom broju stanovnika sela pod Velebitom.

S više od 300 zaštićenih biljnih vrsta, botanički vrt Velebita dragulj je u podnožju Zavižana. Osnovan 1967., ima titulu vrta s najvećim brojem biljnih vrsta, više nego u cijeloj Ujedinjenoj Kraljevini, a ima samo 50 hektara.

Kao nagrada neposredno prije kraja avanture, posjećujemo planinsko odmaralište podno Vučjakove meteorološke postaje koje je donedavno bio skromni dom tihog i samozatajnog barbe Ante Vukušića. Uz marljive ruke svoje žene, preko 40 godina rada i življenja na Velebitu, Marija je rado pozdravljala planinare, avanturiste, putnike i sve ljude dobre volje. Radila je tako 24 sata u svim vremenskim uvjetima. U zimskim vremenima ćete kucati na njihov prozor na drugom katu jer je snijeg toliko visok.

Uz poznatu rakiju barba Ante obogaćenu ljekovitim biljem Zavižanku, naše putovanje ne završava ovdje. Put nas dalje vodi prema Gorskom kotaru i natrag u Karlovac, raskrižju povijesnih vojnih cesta.

Uostalom, najbolje avanture su one koje nisu isplanirane do detalja…

Ponuda obuhvaća: organizaciju i vođenje sedmodnevne ture, vodiča, slikanje/snimanje go pro kamerama, upoznavanje s lokalnim pričama i legendama svakog kraja kojeg na putu posjećujemo, troškove organizacije

Važna napomena: avanutra je namjenjena vlasnicima 4×4 terenskih vozila i zahtjeva punu opremu za boravak i spavanje u prirodi

Broj osoba: 4-14

Cijena aranžmana: 11.000 kn po osobi

Datum izleta: datum putovanja ćemo uskladiti ovisno o Vašim željama i našim slobodnim terminima. Potrebno je rezervirati termin minimalno 14 dana prije.

Ukoliko se odlučite za ovaj aranžman potrebno je uplatiti 50% avansa minimalno 7 dana prije početka kako biste rezervirali i potvrdili termin. Nakon potvrdnog maila šaljemo Vam predračun za uplatu i ugovor o izletu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno nas kontaktirajte.