NOVA I JEDINSTVENA PONUDA U ČITAVOJ EUROPI

Od sada u ponudi foto lov na Tetrijeba gluhana u novootvorenom srednjeeuropskom uzgojnom centru u srcu Gorskog Kotara. Javite nam se i zabilježite senzacionalne fotografije ove zaštićene planinske ptice iz ledenog doba.

O TETRIJEBU GLUHANU

Tetrijeb gluhan (lat.Tetrao urogallus) je strogo zaštićena planinska ptica iz ledenoga doba, koja se od 2005. godine i nalazi se na popisu u Crvenoj knjizi ptica Hrvatske, koju je izdalo tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj obitava 50-100 pjevajućih mužjaka prema podacima iz Crvene knjige ptica Hrvatske.

Red: GALLIFORMES- šumske kokoške

Porodica: Tetraonidae- lještarke, tetrijebi i snježnice

Tetrijeb gluhan je najveća šumska koka, teži od 3-5 kg. Mužjak se jasno razlikuje od ženke; osnovno je crne boje, leđa su mu tamno-smeđa, trbuh i prsa su sivi sa pojedinačnim bijelim prugama. Prednji dio vrata je kovno-zelene svjetleće boje, a izduženo perje na podbratku čini „bradu“. Oko očiju ima veliku crvenu kožnatu ružu. Ženka je manja, hrđasto-žute boje s crnim poprečnim prugama. U toku svibnja ženka snese 5-8 jaja na kojima sjedi 28 dana. Podmadak istog legla živi u jatu sve do zime kada se jata podijele po spolovima. Hrani se biljnom hranom kao što su pupovi, iglice četinjari, lišće bukve, razno sjemenje, borovnice, maline, jagode, maslačak, djetelina, kao i životinjskom hranom kukcima, crvima i mravljim jajima (posebno pilići). Tetrijeb za vrijeme parenja tijekom travnja i svibnja pjeva na svojem pjevalištu pozivajući ženke na parenje. Neprijatelji su mu kuna zlatica, tvor, jazavac, lasica, lisica, divlja mačka i divlja svinja koja pojede jaja iz gnijezda, koje se nalazi na tlu.

O STANIŠTU

Tetrijeb gluhan u Hrvatskoj još naseljava neke mirnije šumske predjele Gorskog kotara, Velike i Male Kapele, sjevernog i srednjeg Velebita i Plješivice. Staništa su mu u planinskim šumama iznad 1000 m nadmorske visine i to šume smreke, jele, smreke-jele-bukve, smreke-ariša, molike, jele-bukve. Ljeti je i iznad granice šume zbog plodova, koji tada dozrijevaju. Na žalost, iščezao je iz naših mnogih šuma, gdje je nekada živio, pa se njegov trag danas rijetko može vidjeti.

O VOLIJERI U SRCU GORSKOG KOTARA

Volijera dimenzija 72m x 72m x 4-8m visine nalazi se na autohtonom povijesnom pjevalištu tetrijeba gluhana na 1000 m nadmorske visine, okružena prirodnom izvorskom vodom, gdje se i danas može naići na tetrijeba gluhana u prirodi. Na tom mjestu gdje se danas nalazi volijera, veleposjednik čabarskog kraja Kalman Ghyczy (1878.-1954.) napravio je svoj ljetnikovac, koji je do temelja porušen tijekom drugog svjetskog rata, gdje je pozivao goste u lov na tetrijeba gluhana. Na toj povijesnoj čestici nalaze se još danas temelji štale u kojoj su bili smješteni konji na kojima je lovio tetrijeba gluhana. Volijera u unutrašnjosti obiluje smrekom, jelom, bukvom, borom, javorom, glogom, jagodama, malinama i mravinjacima. Ugrađena je automatska hranilica i niska nadstrešnica, koja štiti ptice od kiše i snijega. U volijeri su napravljene proseke da ptice mogu nisko letjeti, budući je tetrijeb gluhan vrlo nespretna ptica u letu, na što djeluje i njegova težina. Volijera je napravljena da ptice mogu samostalno živjeti u prirodnom okruženju bez prisustva čovjeka uz videonadzor. Upravo zato je pogodna za foto lov, budući se nalazi na klancu gdje se prilikom foto lova ne vide mreže, a niti hrana. U volijeri se nalazi sedam mužjaka i sedam ženki.

NAPOMENA

Izražena cijena odnosi se na jednu osobu te uključuje foto lov u trajanju od cijelog dana unutar volijere i pravo korištenja snimljenih fotografija u osobne svrhe.

Dodatno, voditelju gostiju koji će voditi foto lov na Tetrijeba gluhana potrebno je platiti 750 HRK.