Naziv ponude: Jedan dan u Karlovcu – rafting tura

Vrsta ponude: jednodnevni izlet u Karlovac koji obuhvaća safari rafting kroz Karlovac, posjet slatkovodnom akvariju Aquatika te razgledavanje Karlovca i Starog grada Dubovca. Ponuda je prikladna za obiteljski ili samostalni izlet.

Cijena aranžmana: 749 kn po osobi

Broj osoba: 8-40

Mogući termin: od travnja do studenog uz prethodnu najavu od minimalno 3 dana. Ukoliko se odlučite za ovaj aranžman potrebno je uplatiti 50% avansa kako biste rezervirali i potvrdili termin. Nakon potvrdnog maila šaljemo Vam predračun za uplatu.

Ponuda obuhvaća: rafting safari vožnju u profesionalnim čamcima uz stručno vodstvo licenciranih skipera i svu potrebnu opremu (neoprensko odijelo, prsluk, kaciga, šlapice), osiguranje od nezgode, razgledavanje Karlovca i Starog grada Dubovca, ulaznicu za Aquatiku, vozača/vodiča, slikanje/snimanje go pro kamerama, lovački gablec na panju (domaće kobasice i špek, domaća rakijica), animaciju uz lokalne priče i legende, a ovisno o dogovoru možemo uključiti i ručak na Starom gradu ili nekoj drugoj lokaciji.

Za safari rafting preporučujemo ponijeti: kupaći kostim, ručnik, suhu obuću i odjeću, kremu za zaštitu od sunca. Ne preporučujemo nositi na vodu dragocjenosti poput nakita, satova i sl., a ukoliko želite ponijeti mobitel ili fotoaparat neka svakako budu vodootporni. U slučaju da nosite naočale pričvrstite ih vezicom.

Ponuda ne obuhvaća: ručak na Starom gradu, moguća organizacija uz nadoplatu

Zašto odabrati ovu ponudu: Željni ste novih iskustava, dosadila vam je rutina i svakodnevica? Odvažite se i napravite nešto dobro za sebe, proširite svoje horizonte! Ne trebate ići na dalek put, avantura je tu, vrlo blizu vas… Znate za gradić kroz koji prolazite kad putujete na more, svi ga znaju ali njegove prave ljepote upoznali su samo rijetki avanturisti i zaljubljenici u prirodu. Karlovac je i dalje raskrižje svih puteva, grad koji spaja kontinentalnu Hrvatsku s Likom i Jadranom, no nudi puno više. Grad na 4 rijeke od kojih neke teku kroz sami centar, grad bedema, parkova, kutlurno povijesna kolijevka… Naš je zadatak u jednom danu pokazati vam što više znamenitosti i prirodnih ljepota, ispričati što više priča i legendi vezanih uz ovaj grad. Pa krenimo.

Izlet počinje sastankom na Turnju pored Muzeja Domovinskog rata. Uz jutarnju kavicu i čašicu razgovora upoznajete se s vodičima koji vam pokazuju ratne eksponate izložene u Muzeju. Potom krećemo na rafting avanturu od Ušća do Ušća karlovačkih rijeka.

Od Ušća do Ušća- safari rafting: S dolaskom ljepšeg vremena raste i želja da se pokrenemo, izađemo van i provodimo više slobodnog vremena u prirodi. Stoga vas pozivamo da nam se pridružite u nezaboravnoj avanturi, safari vožnja rijekama kroz grad nešto je što ne možete doživjeti bilo gdje. Vožnja počinje na rijeci koja teče kroz sami centar grada – Korani. Polazište je na Turnju pored ušća rijeke Mrežnice u Koranu. Spuštanjem niz prvi slap nakon lagane vožnje, dolazimo na najpoznatije i jedino registrirano gradsko kupalište u Hrvatskoj – Foginovo. Po želji moguće je i kupanje, a oni najhrabriji mogu okusiti i čari 10 metarske skakaone. Zatim dolazimo do slapa nazvanom po vidikovcu “Turbine”, slijedi pauza za fotografiranje. Ubrzo nam slijedi pogled na hotel Srakovčić koji je prije nekoliko godina ponovno sagrađan kao replika nekadašnjeg ponosa grada Karlovca. Završetak safari rafting avanture je na pontonskom mostu ili na ušću Korane u Kupu.

Aquatika-slatkovodni akvarij Karlovac: Nakon što smo iskusili tok karlovačkih rijeka bilo bi prava šteta ne zaviriti u njihovu unutrašnjost, stoga nam slijedi razgledavanje jedinog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe – Aquatike. Više od 100 vrsta riba, preko 40 endemskih vrsta, 26 akvarija, oko 5000 jedinki, sve to na jednom mjestu uz samu obalu rijeke Korane (da budemo precizini, ispod obale). Ribe u vodi najprije se promatra odozgo, šetnjom uz rijeku, a zatim sa strane gledajući ispod vodene površine. Kako pratimo riječni tok, čujemo rijeku kako teče, a nakon toga zvukovi se postupno stišavaju. Poniremo u špilju napravljenu za potrebe Aquatike u kojima možemo susresti endemske vrste kakve se u hrvatskim rijekama uglavnom nalaze u ponornicama. Nakon špilje rijeka ponovno izvire u donjem toku, vide se ribe koje zajedno s biljem žive u toplijim dijelovima rijeke. Zatim prolazimo ispod tunela akvarija prema dijelu akvarija koje predstavlja vode stajaćice. Na kraju izložbe dolazimo do sedrene barijere, sustava od nekoliko akvarija koji se prelijevaju preko slapova. Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera, geološku prošlost, tradicionalnu kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka – Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre. Vrijedi doživjeti, zar ne?

Razgledavanje Karlovca: Udaljen svega 50-ak kilometara jugozapadno od Zagreba, Karlovac je idealno mjesto za provesti dan u prirodi i razgledavanju kulturno – povijesnih znamenitosti. Podignut je u 16. stoljeću u svrhu obrane od turskih osvajača kao jedinstvena gradska jezgra u obliku šesterokrake zvijezde. Danas se oblik zvijezde može prepoznati iz zraka, a oblici krakova najbolje se vide kroz brojne šančeve. U samom centru ih je nekoliko, a oni u Perivoju i na šetalištu pored arboretuma Šumarske škole su nam na dohvat ruke. Na središnjem gradskom trgu, danas Trgu bana Jelačića, dolazimo do crkve Presvetog trojstva te Franjevačkog samostana koji čuva zbirku umjetničkih djela samostanske i crkvene riznice. Obzirom da se radi o samom centru grada ovaj dio razgledavamo pješice, a šetnja po svježem zraku nikad nije na odmet. Dolazimo tako do Strossmayerovog trga, također unutar Zvijezde, na kojem se nalazi Gradski muzej smješten u palači koja datira još iz 17. stoljeća. Ispred muzeja možemo vidjeti ostatke kapelice Svetog Josipa iz istog stoljeća i naravno uzeti pauzu za fotografiranje. Karlovac je kroz povijest postao najvažniji trgovački grad između Jadrana i Podunavlja, a dan danas je poznat po povijesnim cestama – Karolini, Lujzijani i Jozefini. U znak važnosti grada kao trgovačkog i prometnog središta svjedoči i Miljokaz sa oznakama udaljenosti tada važnih središta koji se nalazi na početku karlovačkog Korza. Kad smo već blizu Miljokaza bilo bi šteta ne pogledati i zgradu karlovačkog kazališta Zorin dom, kojeg je podiglo prvo hrvatsko pjevačko društvo Zora još u 18. stoljeću. Osim kazališta, u Karlovcu je i čitav niz osnovnih, srednjih i viših škola koje su, između ostalih, pohađali Nikola Tesla, Mirko Seljan, Stjepan i Antun Radić, Ivan Goran Kovačić i druge poznate osobe.

Posjet Starom gradu Dubovcu: Nakon ugodne šetnje kroz sami centar grada nastavljamo našu vožnju prema mjestu kojeg jednostavno morate posjetiti ako ste u Karlovcu, a to je Stari grad Dubovac. Sagrađen još u 13. stoljeću svojom stalnom postavom izložbe najbolje prenosi čaroliju tadašnjih vremena. Svakog ljeta na Starom gradu održava se Sajam vlastelinstva na kojem ožive pravi vitezovi i dvorske lude, dok se s vidikovca pruža pogled na cijeli grad i okolicu. U toplijim danima atrij ove kultne građevine često je mjesto na kojem se održavaju brojni koncerti, kazališne i plesne predstave, izložbe te ostala kulturna događanja. Nedavno je ovdje otvoren novi bistro bar Kastel koji na jelovniku nudi tradicionalna jela pripremljena na moderan način, dok ponudu upotpunjuju hrvatska vina i craft piva. Složit ćete s nama da nema boljeg načina kako završiti izlet u Karlovac od dobre hrane i fine čaše vina ili piva.

Živjeli i dođite nam opet!