Pustolovni susret s rijekama Karlovačke županije

Pustolovni susret s rijekama Karlovačke županije

0.00kn

Categories:,

 

Pustolovni susret s rijekama Karlovačke županije

 

 

Kratki opis: Bilo da tražite pustolovinu ili aktivni odmor u prirodi, želite nešto naučiti ili samo želite uživati u prirodnim ljepotama i nakratko pobjeći od svakodnevice, “edu-aktivni” susret s rijekama Karlovačke županije je uvijek dobra ideja. Poznata po svojim prirodnim bogatstvima u samom srcu Hrvatske, Karlovačka je županija idealno mjesto susreta (čovjeka s prirodom). Skriveni svijet prirode u samom središtu Hrvatske, u urbanim sredinama, doživjeti ćete na jednstveni način, kao nikada do sada. Gradovi parkova, šetnica i povijesnih građevina čuvaju brojne legende i priče. Raskrsnica svih puteva još od prapovijesnih vremena do danas, svojim posjetiteljima nudi nezaboravne doživljaje u kojima uživaju sva osjetila.

 

Vrsta ponude: trodnevne aktivnosti na području gradova Karlovca, Ozlja i Ogulina

Cijena aranžmana: na upit

Broj osoba: 4-40, za obiteljske i grupne izlete

Trajanje: 2 noći, 3 dana

Težina aktivnosti: ovisno o željama grupe (lagano ili zahtjevnije) 

Mogući termin: od travnja do listopada

Ponuda obuhvaća: 2 noćenja s polupansionom (doručak/večera, prvi dan – večera, treći dan – doručak), safari rafting vožnja u profesionalnim čamcima i natjecanje uz stručno vodstvo i svu potrebnu opremu, ulaznice za Aquatiku uz stručno vodstvo, vožnja izletničkim brodom Žitna lađa uz stručno vodstvo, ulaznice u Etno park Ozalj, Zavičajne muzeje u Ozlju i Ogulinu te Ivaninu kuću bajke, razgledavanje i turističko vođenje uz interpretacijske vodiče u Ozlju i Ogulinu, troškove pripreme i organizacije, prijevoz grupe do max 16 osoba, fotografije/video materijale, potrebnu opremu za tirolsku prečnicu, usluge stručnih osoba za tirolsku prečnicu, usluge stručnih osoba za radionice čvorologije, tečaja “metloškole”, troškovi organizacije, prijevoza, boravišne pristojbe i osiguranja.

Napomene: organizacija prijevoza moguća je i za veće grupe uz nadoplatu (autobus, mini bus). Tri (3) ručka i konzumacija pića tijekom organiziranih ručkova nije uključena u cijenu aranžmana te se dodatno naplaćuje sukladno cjeniku restorana. Konačna cijena aranžmana po osobi ovisi o odabiru smještaja (hotel, hostel, privatni iznajmljivači), periodu godine (sezona, pred i post sezona), ukupnom broju osoba u grupi, dodatnim aktivnostima po želji gosta i sl.

 

1 dan:  KARLOVAC

Dolazak posjetitelja u jutarnjim satima u Karlovac (8:00-9:00), check-in u jedan od karlovačkih hotela ili drugu vrstu smještaja. Smještaj uključuje noćenje s polupansionom (doručak, večera).

Nakon check-in prijava, predviđena je kratka pauza od 30ak minuta za okupljanje, kavu ili brzinski obrok nakon čega se kreće na obalu ušća rijeke Mrežnice u Koranu – mjesto na kojem počinje naša urbana riječna avantura.

10:00h: Safari rafting Koranom kroz Karlovac 

Idealan za obiteljske izlete ili pak team building programe. Vožnja rijekom u raftovima kroz sami centar grada nešto je što se ne može doživjeti bilo gdje. Ova tura nagrađivana je od strane Ministarstva turizma dvije godine zaredom, za inovativnost i doprinos u turizmu. Uz prelazak dvaju slapova, tijekom ture gosti imaju prilike vidjeti ušća karlovačkih rijeka, jedino registrirano gradsko kupalište u Hrvatskoj naziva “Foginovo kupalište”, a oni najhrabriji mogu okusiti čari 10 metarske skakaone. Vožnja traje 2 – 2,5 sata od Turnja do Foginovog kupališta.

12:30h: Pauza za ručak 

14:00h: Posjet AQUATICI – SLATKOVODNOM AKVARIJU KARLOVAC, opuštanje i obilazak s vodičem uz Koranu do Zvijezde  

Popodnevni sati predviđeni su za posjet AQUATICI – SLATKOVODNOM AKVARIJU KARLOVAC – jedinom slatkovodnom akvariju u ovom dijelu Europe, opuštanje uz kavu u kafiću akvarija i interpretacijsko-edukacijskoj šetnji s vodičem duž novoizgrađenog interpretacijskog centra na otvorenom te šetnjom kroz priču o poznatoj karlovačkoj Zvijezdi s brojnim gradskim znamenitostima. 

 

17:00-19:00h: vožnja Žitnom Lađom “ZORA” 

Za kraj dana vodimo Vas na opuštajuću plovidbu Žitnom lađom po rijeci Kupi uz piće dobrodošlice i domaće kolačiće. 

Ovaj drveni brod je vjerna replika lađe koja je u 18 i 19 stoljeću prevozila žito, vino, kožu, med, drvo i sl. robu trgovačkim putevima od istoka prema zapadu. U Karlovcu, kao posljednjoj riječnoj luci, tom se robom trgovalo i pretovarivalo na kočije te transportiralo povijesnim cestama Karolinom, Lujzijanom i Jozefinom prema Jadranskim lukama, prvenstveno Rijeci. 

Ploveći Kupom na relaciji Brođani-Kamensko-Brođani, u trajanju od 90 minuta naši lađari upoznat će posjetitelje sa pričom o lađi, sa trgovačkom poviješću grada Karlovca, potopljenim lađama iz rimskog doba, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta uz rijeku. Tijekom plovidbe, vide se ostaci starog željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu, Franjevački samostan i crkva Majke Božje Snježne u Kamenskom. Putovanje izletnika prati niz životinja poput orla štekavca divljih patki, kormorana, čaplji, vodomara a ponekad se sretne i pokoja vidra ili dabar. Najhrabriji se mogu okušati za kormilom lađe uz pomoć našeg kapetana, a najmlađi uvijek pozvone na pravo brodsko zvono.

19:30h: Povratak u hotel, večera i noćenje.

 

Trajanje: početak aktivnosti je u 10 sati s trajanjem do 19:30 sati

 

  1. dan:  OZALJ

Nakon doručka (8:00-9:00), put nas vodi u grad Ozalj. Ozalj ima brojne prirodne ljepote i blagodati koje pruža rijeka Kupa, obiluje i kulturnim znamenitostima te poznatim povijesnim ličnostima. Upravo na tom tragu nastala je jedinstvena ponuda koju Vam predstavljamo. Slavni Nikola Tesla i poznata ozaljska slikarica Slava Raškaj više su nego dovoljni razlozi da Vas povedemo u ovo bajkovito mjesto na Kupi.

 

10:00h: Interpretacijska šetnja s vodičem od Etno parka Ozalj do Starog Grada i Zavičajnog muzeja u Ozlju

Ruta započinje u Etno parku Ozalj, a uz stručno vodstvo zainteresirani posjetitelji imaju priliku upoznati zanimljivosti Munjare, hidrocentrale iz 1908. godine, čiju je poziciju još prije izgradnje naslikala Slava Raškaj, zajedno sa slapom i mlinom. Potom šetnicom Slave Raškaj posjetitelji dolaze do Crkve sv. Vida i groba Slave Raškaj. Ruta završava posjetom impresivnoga Starog Grada Ozalj i Zavičajnog muzeja.

Ideja ove zanimljive ture bila je posjetitelje rute upoznati s radom Slave Raškaj, snagom rijeke Kupe i to na autentičnim mjestima gdje je Slava slikala, vraćajući ga tako u značajni period ozaljske i hrvatske povijesti. Naglasak je na posjetu Etno parku Ozalj i Slavinoj ljubavi prema svojim sumještanima, radišnim seljacima i njihovom pastirskom ambijentu.

Za sunčane dane pred nama, ova ruta idealna je za uživanje u prirodi te sakralnoj i kulturnoj baštini.

 

13:30h: Ručak 

 

15:30h: Aktivno poslijepodne u Ozlju

Poslijepodne je rezervirano za aktivnosti na rijeci Kupi. Aktivnost obuhvaća natjecanje u velikim profesionalnim rafting čamcima od nove hidroelektrane do cilja na glavnom gradskom kupalištu. Ideja je da imamo usporedno natjecanje u 5 (10) velika čamca sa po 6-8 osobe u svakom. Timovi se slažu prije natjecanja, prijave na licu mjesta, a izvlačenje ždrijeba će biti javno kako bismo podigli natjecateljski duh i navijačku atmosferu među sudionicima i ostalim posjetiteljima. Prije same utrke natjecatelji će dobiti upute od strane licenciranih skipera koje između ostalog obuhvaćaju i pravila ponašanja na vodi.

Ukoliko niste za aktivno sudjelovanje u natjecanju, preporučamo da ugodno popodne provedete u posjeti lokalitetu Špilje Vrlovke uz stručno vodstvo, Ozaljskom vinorodnom kraju ili pak opuštajućim aktivnostima, poput bicikliranja trasom najslađe rute na svijetu “Štrudla by bike”, kupanjem i šetnjom uz rijeku Kupu i sl.

19:30h: Povratak u hotel, večera i noćenje.

 

Trajanje: početak aktivnosti je u 10 sati s trajanjem do 19 sati, uz mogućnost dodatnih sadržaja prema izboru i prethodnom dogovoru (najam kanua, posjet “Poučnoj stazi kroz Draganićku šumu“, posjet lokalnim OPG-ovima i vinarima uz degustaciju vina, domaćih proizvoda i bučinog ulja, posjet lokalitetu Špilje Vrlovke i sl.).

 

  1. dan: OGULIN

Doručak i check-out iz hotela, put prema Ogulinu.

10:00-13:00h: Aktivno prijepodne u Zavičaju Bajki

Prijedlog 1. – uspon na planinu KLEK – za aktivnije 

Želite li vidjeti kako je to biti na vrhu 1181m visoke planine i poslušati legendu o Klečkim vješticama?

Za ‘osvajanje’ Kleka potrebno je, iz smjera Ogulina, samo dva sata umjerenog hoda.

Najbolji bijeg od svakodnevnog užurbanog načina života i sveprisutnog stresa je trekking na Klek – kolijevku hrvatskog planinarstva i najbajkovitiju planinu Hrvatske. Uz strme obronke Kleka vežu se mnoge legende koje se interpretiraju poučnom stazom koja vodi do samog vrha s kojeg “puca” pogled na čitav Ogulinski kraj. Odvažniji će iskusiti uspon na sam vrh, koji je radi svojih geomorfoloških obilježja, kondicijski i tehnički zahtjevniji. Nakon povratka s vrha, napravit ćemo pauzu na planinarskom domu. 

 

Prijedlog 2. – Ciklobajka – za manje aktivnije

Ciklobajka pak, pruža mogućnost bicikliranja ogulinskim krajolikom s interpretativnim vodičem. Kružne staze oko Dobre i Sabljaka protežu se kroz zanimljive predijele zelenog dijela kraja, i otkrivaju nove krajolike i vidike.

Nakon razgleda grada i poslijepodnevnog odmora uz ručak predlažemo lagano bicikliranje prema jezeru Sabljaci. Jezero Sabljaci pravi je biser ovoga kraja, jedanaesto po veličini jezero u Hrvatskoj, puno ribljih vrsta. Svega 4 km je udaljeno od Ogulina, a kad stignemo ugledat ćemo idilično veliko jezero, divno uređenu šetnicu, vikend naselje puno pitoresknih malih kućica za odmor, oranice vrijednog naroda u daljini i dio Velike Kapele koja se proteže prema jugu.

13:00h: Ručak

15:00h: Ruta bajki

Nakon ručka, “uroniti” ćemo u svijet mašte – Rutom bajki, kroz koju Vas vodi profesionalna pripovjedačica bajki. Pješačka ruta koja sjedinjuje književno stvaralaštvo Ivane Brlić Mažuranić, rođene Ogulinke, sa lokacijama u Gradu i neposrednoj blizini. 

Pripovjedna je to ruta, pa osim što tumačimo povijest i zemljopis mjesta koje je sagrađeno iznad ponora rijeke Dobre, saznati ćemo puno o legendama, predajama i pričama ovoga kraja kojih nema u brošurama. Obilazak počinje u starom Frankopanskom kaštelu, zatim prelazimo u Đulin vrt gdje uz šetnju novim šetnicama i uređenim vrtom sa informativnim i multimedijalnim sadržajima provedemo i do pola sata, te se upoznamo sa krškim fenomenom ponora, hodnika i špiljskog sustava ispod grada, te biljnim i životinjskim svijetom ispod i u ravnini nas. Tu se dotaknemo bajke Regoč, jer je Ivana u toj bajci vjerno opisala svoj rodni zavičaj.

Laganom šetnjom zatim se vraćamo prema gradu gdje vidimo malo barokno mjesto koje se je razvilo iz vojne utvrde, a odlike i ostaci baroka sačuvani su do danas – otkriti ćemo park u središtu grada a u parku barokne spomenike, crkvu i stoljetne lipe.

Nakon obilaska mjesta slijedi posijet Ivaninoj kući bajke i Zavičajnom muzeju Ogulin koji nude pregršt informacija i zabave za sve uzraste, a smješteni su u samom kaštelu odakle smo i počeli naše otkrivanje Ogulina. Zavičajni muzej Ogulin smješten je u samoj utvrdi i bogat je postavima a posebno je bogat alpinistički postav koji svojom detaljnošću ostavlja posjetitelje bez daha s obzirom da je planina Klek iznad Ogulina kolijevka hrvatskog planinarstva i alpinizma te pravi dom vješticama i drugim mitološkim bićima.

18:00h: Bajkoviti program uz Đulin ponor 

Večernje aktivnosti nastavljamo u samom centru grada postavljanjem i izvedbom jedne novije i nešto ekstremnije aktivnosti – zip line odnosno prečnicu. Prečnica će biti postavljena od vidikovca do vidikovca kako bi odvažni posjetitelji mogli zaviriti u Đulin ponor iz potpuno nove perspektive, odnosno iz zraka. 

Za posjetitelje koji ipak nemaju tu dozu odvažnosti ili su već lagano umorni, pripremili smo opušteno I zabavno večernje druženje uz malu školu čvorologije (nauka o vezanju čvorova) i večernje pripovijedanje bajki “tete pričalice”  odnosno program polaganja “metloškole” – za vozačku dozvolu letenja na metli kako bi i službeno postali jedna/an od nas

Okupljanje i odlazak oko 21 sat.

 

Trajanje: početak aktivnosti je u 10:30 sati s trajanjem do 21:00 sati

 

CIJENA NA UPIT

Translate web »